Pieczeń wieprzowa - Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Składniki:

    * 225 g dużych wydrylowanych suszonych śliwek
    * 2 szklanki półsłodkiego białego wina
    * 2 łyżeczki suszonego tymianku
    * 2 łyżki mielonej papryki
    * 2 pokruszone liście laurowe lub 1 łyżeczka zmielonych
    * 1 łyżka soli
    * 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
    * 3 kg wieprzowiny (biodrówki), wy trybowanej, nie wiązanej
    * 4 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

    * Śliwki moczyć przez noc w winie © kuchniafrancuska.pl Pieczeń wieprzowa - Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Składniki:

    * 225 g dużych wydrylowanych suszonych śliwek
    * 2 szklanki półsłodkiego białego wina
    * 2 łyżeczki suszonego tymianku
    * 2 łyżki mielonej papryki
    * 2 pokruszone liście laurowe lub 1 łyżeczka zmielonych
    * 1 łyżka soli
    * 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
    * 3 kg wieprzowiny (biodrówki), wy trybowanej, nie wiązanej
    * 4 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

    * Śliwki moczyć przez noc w winie © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Mięsa Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami

Składniki:

* 225 g dużych wydrylowanych suszonych śliwek
* 2 szklanki półsłodkiego białego wina
* 2 łyżeczki suszonego tymianku
* 2 łyżki mielonej papryki
* 2 pokruszone liście laurowe lub 1 łyżeczka zmielonych
* 1 łyżka soli
* 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
* 3 kg wieprzowiny (biodrówki), wy trybowanej, nie wiązanej
* 4 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

* Śliwki moczyć przez noc w winie. Osuszyć. Wino odstawić.
* Tymianek, paprykę, liść laurowy, sól i pieprz zemleć na miałki puder.
* Zdjąć z wieprzowiny warstwę tłuszczu, pozostawiając ok. 2,5 mm. Naciąć mięso przez środek, rozłożyć oba płaty niczym stronice książki. Natrzeć zmielonymi przyprawami i ułożyć śliwki. Zrolować mięso i spiąć szpikulcami co 2 cm. Ostrym nożem naciąć na głębokość 1 cm powierzchnię pokrytą tłuszczykiem. Obtoczyć plasterki czosnku w zmielonych przyprawach i naszpikować nimi mięso. Posypać mięso pozostałymi przyprawami. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
* Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przełożyć mięso na ruszt blachy do pieczenia i piec ok. 2 godzin, aż temperatura mięsa będzie wynosiła 72°C. Piekąc, co 25 minut polewać mięso odstawionym winem. Upieczone mięso ostudzić w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić do lodówki. Podawać pokrojone w cienkie plastry.


PORCJA DLA 12 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe