Kraby au gratin - Składniki:

    * 4 małe kraby
    * 1 łyżka posiekanych szalotek
    * 1/2 szklanki posiekanych grzybów
    * 1 łyżka masła lub margaryny do polania, do smaku 2 łyżki koniaku

Gratin

    * 2 łyżki masła lub margaryny
    * 2 łyżki mąki
    * 1 1/2 szklanki wywaru z ryb
    * 1/2 szklanki śmietany
    * 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    * 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
    * 1/2 szklanki startego sera

Sposób przygotowania:

    * Kraby obrać, uważając, aby nie połamać skorupek © kuchniafrancuska.pl Kraby au gratin - Składniki:

    * 4 małe kraby
    * 1 łyżka posiekanych szalotek
    * 1/2 szklanki posiekanych grzybów
    * 1 łyżka masła lub margaryny do polania, do smaku 2 łyżki koniaku

Gratin

    * 2 łyżki masła lub margaryny
    * 2 łyżki mąki
    * 1 1/2 szklanki wywaru z ryb
    * 1/2 szklanki śmietany
    * 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    * 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
    * 1/2 szklanki startego sera

Sposób przygotowania:

    * Kraby obrać, uważając, aby nie połamać skorupek © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Owoce morza Kraby au gratin

Kraby au gratin

Składniki:

* 4 małe kraby
* 1 łyżka posiekanych szalotek
* 1/2 szklanki posiekanych grzybów
* 1 łyżka masła lub margaryny do polania, do smaku 2 łyżki koniaku

Gratin

* 2 łyżki masła lub margaryny
* 2 łyżki mąki
* 1 1/2 szklanki wywaru z ryb
* 1/2 szklanki śmietany
* 1 łyżeczka musztardy francuskiej
* 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
* 1/2 szklanki startego sera

Sposób przygotowania:

* Kraby obrać, uważając, aby nie połamać skorupek. Szalotki i grzyby obsmażyć na maśle, skraplając ciepłym koniakiem. Zdjąć z ognia.
* Przygotować sos, dodając mąkę do roztopionego masła, całość podgrzewać ok. 1-2 minut, na małym ogniu. Stopniowo dodawać wywar z ryb, mieszając, aż wywar zgęstnieje, następnie dodać śmietanę, ciągle mieszając. Potrzymać jeszcze na ogniu ok. 2-3 minut, następnie odstawić i dodać kraby i grzyby. Zamieszać. Nakładać do skorupek krabów, służących jako naczynia, posypać serem i zapiekać 5 minut w piekarniku o temperaturze 150°C.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe