Pieczony homar w trzech sosach - Składniki:

    * 2 żywe homary (ok © kuchniafrancuska.pl Pieczony homar w trzech sosach - Składniki:

    * 2 żywe homary (ok © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Owoce morza Pieczony homar w trzech sosach

Pieczony homar w trzech sosach

Składniki:

* 2 żywe homary (ok. 1 kg każdy)
* ok. 1/4 szklanki stopionego masła

Kremowy sos z bazylii

* 1 szklanka śmietany lub creme fraiche (zob. s. 78)
* 1/4 szklanki świeżej, posiekanej bazylii
* 2 łyżki soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz

Masa z szalotek, estragonu i masła

* 1 szklanka i 1 łyżka masła
* 1 posiekana szalotka
* 2 łyżki wytrawnego, białego wina
* 2 łyżki posiekanego, świeżego estragonu
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki świeżo zgniecionego pieprzu

Vinaigrette z letniego ogrodu

* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 3/4 szklanki oliwy z oliwek
* 1/2 szklanki pulpy ze świeżych pomidorów
* 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
* sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

* Na dużym ogniu zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Włożyć na 2 minuty homary. Wyjąć, osuszyć. Kiedy są na tyle chłodne, że można je trzymać w dłoni, rozciąć je na pół ostrym nożem. Wyjąć wnętrzności i żyłkę z ogona.
* Posmarować homary stopionym masłem i ułożyć na ruszcie skorupami do góry. Piec na średnim ogniu ok. 8�10 minut. Przekręcić, ponownie posmarować masłem i piec, aż ogony będą białe (ok. 5 minut). Przełożyć na półmisek. Szczypce rozewrzeć i piec je jeszcze 3�4 minuty. Podawać z sosami. PORCJA DLA 4 OSÓB


Kremowy sos z bazylii

W małym rondlu dokładnie wymieszać śmietanę, bazylię i sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Schować pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę lub na cały dzień. Wyjąć na 30 minut przed podaniem. Przepis na 1 1/4 szklanki

Masa z szalotek, estragonu i masła

* W małym rondlu, na średnim ogniu, stopić 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i smażyć, aż będzie miękka (ok. 5 minut). Następnie dodać wino i zmniejszyć ogień, aby je odparować. Dodać estragon i 1 szklankę masła i dokładnie zmiksować mikserem, aż masa będzie puszysta i gładka.
* Dodać sól i pieprz do smaku. Włożyć masę do foremek do podania i schłodzić 1 godzinę lub 1 dzień. Podać tuż przed spożyciem. PRZEPIS NA 1 SZKLANKĘ

Vinaigrette z letniego ogrodu

W średnim rondlu dokładnie wymieszać ocet, sok z cytryny, musztardę i natkę. Powoli dodawać oliwę, bez przerwy mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Dodać pomidory i szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Przepis na 1 1/4, szklanki


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe