Kurczak po florencku - Składniki:

    * 1 kg udek kurczaka
    * 1 mała cebula
    * 1 gałązka naci selera, posiekana
    * 1 marchew, posiekana
    * 2-3 szklanki gorącej wody
    * 1 drobiowa kostka rosołowa
    * 3 ziarnka pieprzu
    * sól do smaku
    * 1 kg paczkowanego mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    * 1 łyżka oliwy
    * 1 średnia cebula, drobno posiekana
    * sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    * 2 łyżki śmietany
    * 2 łyżki masła
    * 4 łyżki mąki
    * 1/2 szklanki śmietany (wedle uznania)
    * 2 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

    * Do dużego rondla włożyć udka kurczaka, cebulę, seler, marchew i zalać gorącą wodą, tak żeby tylko przykryć mięso i warzywa © kuchniafrancuska.pl Kurczak po florencku - Składniki:

    * 1 kg udek kurczaka
    * 1 mała cebula
    * 1 gałązka naci selera, posiekana
    * 1 marchew, posiekana
    * 2-3 szklanki gorącej wody
    * 1 drobiowa kostka rosołowa
    * 3 ziarnka pieprzu
    * sól do smaku
    * 1 kg paczkowanego mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    * 1 łyżka oliwy
    * 1 średnia cebula, drobno posiekana
    * sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    * 2 łyżki śmietany
    * 2 łyżki masła
    * 4 łyżki mąki
    * 1/2 szklanki śmietany (wedle uznania)
    * 2 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

    * Do dużego rondla włożyć udka kurczaka, cebulę, seler, marchew i zalać gorącą wodą, tak żeby tylko przykryć mięso i warzywa © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Drób Kurczak po florencku

Kurczak po florencku

Składniki:

* 1 kg udek kurczaka
* 1 mała cebula
* 1 gałązka naci selera, posiekana
* 1 marchew, posiekana
* 2-3 szklanki gorącej wody
* 1 drobiowa kostka rosołowa
* 3 ziarnka pieprzu
* sól do smaku
* 1 kg paczkowanego mrożonego szpinaku, rozmrożonego
* 1 łyżka oliwy
* 1 średnia cebula, drobno posiekana
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 1/2 szklanki śmietany (wedle uznania)
* 2 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

* Do dużego rondla włożyć udka kurczaka, cebulę, seler, marchew i zalać gorącą wodą, tak żeby tylko przykryć mięso i warzywa. Dosypać pokruszoną kostkę rosołową, sól i dodać ziarnka pieprzu. Zagotować, natychmiast zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 45 minut.
* W średnim rondlu zeszklić cebulę, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Dusić szpinak w sosie własnym 10 minut. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Szpinak nałożyć na półmisek lub talerze, na nim ułożyć udka. Przykryć folią aluminiową dla utrzymania ciepła. Odlać wywar, i jeżeli jest go więcej niż 2 szklanki, przelać do czystego garnka i odparować do objętości 2 szklanek. W czystym rondlu stopić masło, mieszając dodać mąkę i gotować 1 minutę. Zestawić z ognia i stopniowo dolewać wywar z kurczaka. Ponownie postawić na ogniu i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Ponownie zestawić z ognia, dodać ser i śmietanę. Łyżką polać każde z udek. Dekorować cytryną. Podawać świeże.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe