Kurczak po królewsku - Składniki:

    * 500 g ugotowanych piersi kurczaka
    * 1 1/2 łyżki masła
    * 150 g grzybów, pokrojonych w cienkie plasterki
    * 2 łyżki mąki
    * sól i pieprz do smaku
    * 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
    * 1 szklanka śmietany
    * 2 żółtka jaj
    * 1 łyżka startej cebuli
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 2 łyżki wytrawnego sherry
    * 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
    * gorący makaron z masłem, do podania

Sposób przygotowania:

Ugotować kurczaka, ostudzić, wyjąć kostki, pokroić w kostkę (1 cm) © kuchniafrancuska.pl Kurczak po królewsku - Składniki:

    * 500 g ugotowanych piersi kurczaka
    * 1 1/2 łyżki masła
    * 150 g grzybów, pokrojonych w cienkie plasterki
    * 2 łyżki mąki
    * sól i pieprz do smaku
    * 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
    * 1 szklanka śmietany
    * 2 żółtka jaj
    * 1 łyżka startej cebuli
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 2 łyżki wytrawnego sherry
    * 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
    * gorący makaron z masłem, do podania

Sposób przygotowania:

Ugotować kurczaka, ostudzić, wyjąć kostki, pokroić w kostkę (1 cm) © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Drób Kurczak po królewsku

Kurczak po królewsku

Składniki:

* 500 g ugotowanych piersi kurczaka
* 1 1/2 łyżki masła
* 150 g grzybów, pokrojonych w cienkie plasterki
* 2 łyżki mąki
* sól i pieprz do smaku
* 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
* 1 szklanka śmietany
* 2 żółtka jaj
* 1 łyżka startej cebuli
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
* gorący makaron z masłem, do podania

Sposób przygotowania:

Ugotować kurczaka, ostudzić, wyjąć kostki, pokroić w kostkę (1 cm). W rondlu stopić masło, dodać grzyby i smażyć 3 minuty. Następnie dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać. Zdjąć z ognia i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać bulion i śmietanę. Z powrotem postawić na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje. Ponownie zdjąć z ognia, dodać żółtka, cebulę, sok z cytryny i sherry. Następnie dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Podgrzewać kurczaka na małym ogniu (ok. 10 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodać paprykę, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu z polanym masłem makaronem albo nakładać na grzanki.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe