Zupa cebulowa - Składniki:

    * 50 g masła
    * 750 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
    * 1 ząbek rozgniecionego czosnku
    * 2 łyżeczki mąki
    * 1200 ml wywaru wołowego, świeżego lub z kostek rosołowych
    * sól i czarny pieprz
    * 4 kromki francuskiego białego chleba (o grubości ok © kuchniafrancuska.pl Zupa cebulowa - Składniki:

    * 50 g masła
    * 750 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
    * 1 ząbek rozgniecionego czosnku
    * 2 łyżeczki mąki
    * 1200 ml wywaru wołowego, świeżego lub z kostek rosołowych
    * sól i czarny pieprz
    * 4 kromki francuskiego białego chleba (o grubości ok © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki:

* 50 g masła
* 750 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
* 1 ząbek rozgniecionego czosnku
* 2 łyżeczki mąki
* 1200 ml wywaru wołowego, świeżego lub z kostek rosołowych
* sól i czarny pieprz
* 4 kromki francuskiego białego chleba (o grubości ok. 2,5 cm)
* 50 g startego sera gruyere

Sposób przygotowania:

* W głębokim rondlu o grubym dnie stopić na małym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę i czosnek i gotować pod przykryciem 30-35 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na brązowo.
* Dodać mąkę i gotować, bez przerwy mieszając. Powoli dolewać wywar wołowy, przez cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, ok. 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku.
* Rozpalić ruszt albo nagrzać opiekacz. Ułożyć na nim kromki chleba. Po opieczeniu jednej strony przewrócić je na drugą, a z wierzchu posypać startym serem. Opiekać, aż ser się stopi. Wlać zupę do talerzy i na wierzchu ułożyć po kromce pieczywa z serem.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe